Testtömegindex. Zsigeri zsírtartalom. Testzsír százalék. Gyakran találkozhatunk ezekkel a fogalmakkal, főleg ha igyekszünk egészséges, aktív életet élni. De mit jelentenek pontosan a felsorolt fogalmak?

TESTTÖMEGINDEX

A testtömegindex (BMI, body mass index) egy mutató, amellyel az egyén testtömegének és testmagasságának arányát fejezzük ki. Kiszámítása során a kilogrammban mért testtömeget elosztjuk a méterben kifejezett magasság négyzetével. Ez alapján az egyének különböző kategóriákba sorolhatóak. A testtömegindexet ma széles körben alkalmazzák az egészséges testsúly, túlsúlyosság vagy soványság meghatározására.

16 alatti BMI-érték esetén súlyos soványságról beszélhetünk. A legideálisabb tartomány a 18,5-24,99 közötti érték, 25 és 29,99 között túlsúlyról, 40 fölött súlyos elhízásról beszélhetünk.

Fontos kiemelni, hogy a módszer többféle testalkatnál (pl. élsportolók esetén, akik minimális zsírtömeggel rendelkeznek vagy testépítőknél, akik jelentős izomtömeggel rendelkeznek) torzíthat, ezért a legújabb kutatások szerint a BMI-érték helyesen használandó képlete: 1,3*testtömeg [kg]/testmagasság [m]2,5.

ZSIGERI ZSÍRTARTALOM

A zsigeri zsír olyan zsírszövet, mely ellentétben a bőr alatti zsírral, a hasizmok alatti részen található. Teljes tömege nem haladhatja meg a teljes testzsír 10-15%-át. Fontos szerepet játszik a szervezetben, hiszen védi a belső szerveket a külső hatásoktól és a szervezet tartalék energiaforrásként használja. Nagy mennyiségben ugyanakkor rendkívül veszélyes, mivel lerakódik a belső szervekre, csökkentve azok vér- és oxigénellátását, valamint helyes működését.

Előidézhet szív- és érrendszeri zavarokat, visszerek kialakulásához is vezethet, extrémebb esetben pedig akár hormonális zavarok vagy rákos megbetegedések is jelentkezhetnek.

A zsigeri zsír lerakódása megelőzhető a helyes, zsír- és koleszterinszegény táplálkozás betartásával, a mozgásban gazdag életmóddal, illetve a megfelelő C-vitamin bevitellel.

TESTZSÍR SZÁZALÉK

A testzsír százalék a szervezet zsírtartalmának és a teljes testsúlynak az aránya. A testtömegindex mellett ez a másik releváns mutató, amellyel az elhízás mértékét meghatározhatjuk. A szervezetnek szüksége van zsírokra, hiszen, ahogy fentebb említettük, védi a belső szerveket, párnázza a vázrendszert és tartaléktápanyagként szolgál. A cél tehát nem a zsír teljes kiiktatása a szervezetből, csupán az egészséges szintre való csökkentése.

A testzsír százalék esetében is különböző tartományok szerint történik az egyének osztályozása, életkor és nem alapján. Eszerint nőknél a következő tartományok írhatóak fel:
· 20-39 év között: 21 %-ig sovány, 22-33 % normális, 34-39 % túlsúlyos, 39 % fölött elhízott.
· 40-59 év között: 23 %-ig sovány, 24-34% normális, 35-40% túlsúlyos, 40 % fölött elhízott.
· 60 év fölött: 24 %-ig sovány, 25-35 % normális, 36-42 % túlsúlyos, 42 % fölött elhízott.

Férfiak esetén pedig:
· 20-39 év között: 8 %-ig sovány, 9-20 % normális, 21-25 % túlsúlyos, 25 % fölött elhízott.
· 40-59 év között: 11 %-ig sovány, 12-22 % normális, 23-28 % túlsúlyos, 28 % fölött elhízott.
· 60 év fölött: 13 %-ig sovány, 14-25% normális, 26-30 % túlsúlyos, 31 % fölött elhízott

Egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen a felsorolt testösszetétel értékek rendszeres mérése és nyomon követése. Ehhez ajánljuk az OMRON VIVA okos testösszetétel-elemző mérőkészüléket, amely többek között a fenti értékek mérését is lehetővé teszi.