Gyakran halljuk, hogy az elhízás és a magas vérnyomás a legkomolyabb egészségügyi problémák közé tartoznak. De vajon van-e kapcsolat a kettő között?

A válasz az, hogy sajnos igen. 10 kilogramm súlynövekedés akár 3 Hgmm-el magasabb szisztolés és 2,3 Hgmm-el nagyobb diasztolés vérnyomás értéket eredményezhet, ez hosszútávon a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát 12 %-kal, az agyi infarktusét pedig 42(!) %-kal növeli!

MIKOR BESZÉLÜNK ELHÍZÁSRÓL?

A body mass indexet (BMI, magyarul testtömegindex) használják leggyakrabban az elhízás mértékének meghatározására. Ez a módszer kategóriákba sorolja az egyéneket a testtömegük és a testmagasságuk alapján. (A testtömeget [kg] osztani kell a testmagasság [m] négyzetével). Ezek alapján felnőtt korban a 25-29,9 kg/m2 közti BMI túlsúlynak számít, a 30 kg/m2 feletti BMI elhízásnak, a 40 kg/m2 felettit pedig túlzott elhízásnak nevezzük.

HOGYAN ALAKUL KI MAGAS VÉRNYOMÁS AZ ELHÍZÁS KÖVETKEZTÉBEN?

A magas vérnyomás azoknál az egyéneknél gyakoribb, akiknél a felesleg főként hasi zsírpárnák formájában jelentkezik. Ezt nevezzük „alma-típusú” elhízásnak. A megnövekedett zsírszövet állomány a többi szervünkhöz hasonlóan azt igényli, hogy megfelelő vérellátása legyen. Ez azonban azt eredményezi, hogy a szív csak működése jelentős növelésével tudja a testen átpumpálni a vért, ez magas vérnyomást eredményez. Emellett az alma-típusú elhízottak körében gyakori a megnövekedett inzulinszint, mely szintén a magas vérnyomás egyik előzménye lehet.

MIT TEHETÜNK ELLENE?

Életmódbeli változások szükségesek a túlsúly megszüntetéséhez. Első lépésként a fogyókúra és a mozgásban gazdag életmód beiktatása a legfontosabb! Ehhez ajánljuk a forradalmian új OMRON VIVA multifunkcionális, okos-testösszetétel elemző mérőkészülékünket!