Slider
Slider

Gyakran ismételt kérdések

Miért használjak testösszetétel-elemző mérőkészüléket?
  • Átfogó képet nyújt testösszetételéről
  • Segít egészségügyi és fitness céljai elérésében
  • Segít testsúlya pontos nyomon követésében
Biztonságos várandóság alatti testösszetétel-elemző mérőkészülék használata?

Igen, várandóság alatt is lehet használni testösszetétel-elemző mérőkészüléket a testsúly nyomon követésére. Mivel a testösszetétel-elemző mérőkészülék az emberi test lágyszöveteinek elektromos vezetőképességét méri, ezt a vezetőképességet (és így a számított testzsír %-ot) befolyásolhatja a nagy mennyiségű folyadék, amellyel egy várandós nő rendelkezik. Mindemellett a várandósság alatti testsúly jelentősen magasabb a normálisnál, amely ugyancsak befolyásolja a testzsír % végső becslését.

Veszélyes az elektromos áram?

Az OMRON testösszetétel-elemző mérőkészülékek egy nagyon gyenge feszültségű váltakozó áramot (50 kHz, 0,5 mA) vezetnek a testbe. A folyamat teljesen biztonságos, azonban az elektronikus orvostechnikai eszközök illetve implantátumok viselői számára (szívritmus-szabályzó, EKG stb.) ez az áram működési hibát okozhat. Számukra a készülék használata NEM javasolt!

Van ajánlott időpont a testösszetétel-elemzésre?

A mérést javasolt reggel edzés, ivás, étkezés vagy zuhanyzás előtt elvégezni. Ez lehetőséget ad trendmegfigyelésre illetve a napról-napra történő összehasonlításra. Felhívjuk figyelmét, hogy a nap folyamán a test vízszintje általában csökken. Ez befolyásolja a különféle mérési módszereket, amely következtében a nap folyamán egyre nagyobb zsírszintet jelezhet a mérőkészülék.

Miért nem szabad testösszetétel-elemző mérőkészüléket használni, ha szívritmus-szabályzója van?

Bármilyen bioelektromos impedancia analízis elven működő testösszetétel-elemző mérőkészülék egy nagyon alacsony feszültségű áramot vezet a testbe. Ezt az elektromos áramot senki nem érzékeli, de a szívritmus-szabályzó készülékre hatással lehet, amely ez által kiszámíthatatlanná válhat.

Mi értelme van a zsigeri (viszcerális) zsír mérésének?

Zsigeri vagy más néven viszcerális zsírnak a belső szerveket körülvevő zsírt nevezzük. Orvosi közvélemény szerint a túl sok zsigeri zsír szorosan kapcsolódik a véráramban megnövekedett zsírszinthez, ami olyan betegségekhez vezethet, mint például hiperlipidémia vagy cukorbetegség. Ezen betegségek rontják az inzulin azon képességét, hogy energiát eljuttasson a véráramból a sejtekbe, ahol felhasználódik. Sok gyakori betegség megelőzése vagy javítása érdekében fontos megkísérelni a zsigeri zsír csökkentését az elfogadható szintre. Magas zsigeri zsírszinttel rendelkezők általában nagyobb méretű gyomorral rendelkeznek. Ez azonban nem mindig igaz és a magas zsigeri zsírszint metabolikus elhízáshoz vezethet. A metabolikus elhízás az átlagnál magasabb zsírszintet jelent, még akkor is, ha az ember testsúlya, magasságához mérve, normálisnak vagy alacsonynak minősül.